09-06-17

Fernand Bougeois

Fernand Bougeois

Fernand Bougeois is overleden.
Hij was in de tijd dat hij schepen was (1979-1982 / 1983-1988 / 1989-1994) een vriend van het dorp.Fernand bourgeois Oostende, stenenaar, roysfoto paint,
Als Stenenaar zorgde hij er onder andere voor dat het pittoreske dorpje de oude  straat lantaarnpalen kreeg die nu het dorp sieren.
Fernand was ook jaren lid van de gemeenteraad en werkte voor het ministerie van financiën. 
De uitvaartdienst is in zijn dorp volgende zaterdag.
Ons medeleven met het verlies van Fernand.

Gepost door ROY V. in Overleden dorpsbewoners | Permalink | Commentaren (0) | | | |  Facebook

12-02-10

Overleden dorpsbewoners

 

 

 

 Mensen uit het dorp die ons verlieten.
Indien gewenst, contacteer mij als u zelf iemand wilt laten toevoegen, met info en foto aan deze lijst.

 

overleden vrienden van stenedorp, houten kristusbeeld, kerk st. anna stenedorp,

 

 

Een close up van het prachtige grote houten Christus beeld aan de kerk op de begraafplaats St.Anna stene.

 

In de loop de jaren heb ik meerdere foto's van Steense vrienden mogen maken, die ik hier gebruik als aandenken aan fijne mensen van ons dorp.

‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡

Danny Vermeesch

Danny Vermeesch was een van de vier broers uit ons Stene dorp die zich 'De Daltons' naar de stripfiguren, lieten overleden vrienden van stenedorpnoemen.

Ze waren waarschijnlijk in groot Oostende en al zeker in Stenedorp overal bekend als de olijke feest vierders, die 't gerstenat overvloedig lieten vloeien in de vele café s en zaken waar ze kwamen.
Ook op de meeste wijkfeesten, kermissen, avondmarkten kwam je ze tegen, altijd vol vuur, maar nooit grof of ambetant, gewoon plezier maken was het voor deze mannen.
Ook reizen, daar waren ze weg van, en zodoende zagen ze al een groot stuk van de wereld, soms op hun eentje maar veelal ook samen.
Nu blijven er van de vier nog twee over, en daarmee is ook de Dalton bende een beetje dorpse geschiedenis geworden.
Jammer, wij zullen je missen, want ook veel te vroeg moest nu ook den Danny ons verlaten.
Het ga je goed man op uw laatste reis, en wij bieden hierbij ons medeleven aan de familie.
De plechtige uitvaartmis, die zal plaatshebben op zaterdag 24 december 2016 om 10 uur in de parochiekerk St.-Anna.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Fernand Vanhove †01_10_2015

 

Fernand Van Hove was een bekende en graag geziene mens. 
Hij stond 56 jaar lang op de foore in Oostende ne tot ver daarbuiten. Ik denk zelf dat er niemand is die ooit aan zijn kraam heeft gestaan.overleden vrienden van stenedorp

Hij groeide uit tot een icoon van de kermis in Vlaanderen, en bleef de mens die hij was, vriendelijk, betrouwbaar en eerlijk. 
Steeds had hij een goed woordje , en zeker voor diegene die het nodig hadden.
Een kind kon hij niet afschepen die niets had gewonnen, en Fernand schoof telkens enkele gratis kogeltjes, of punten naar de kleine gastjes toe.
Hij werd niet gespaard van tegenslagen, en hoewel hij er gebukt onder liep, sloeg hij samen met zijn vrouw Elisabeth zich erdoor.
Toen hij 81 jaar was geworden liet hij zijn zaak over, maar was nog alle dagen in de weer van s'morgens vroeg.
Daar hij niet ver van mij woonde  heb ik honderden praatjes met hem gemaakt, waar hij honderduit over zijn coureurs carrière kon vertellen in lang vervlogen tijden.
Telkens viel zijn openheid en goedheid op, het was gewoon een uitzonderlijk braaf mens.
Bedankt dat ik jou van dichtbij mocht leren kennen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 


Blanche Everaert 1934 - 2014

Blanche, geboren in Bredene op 2 februari '34 was de vrouw van de onlangs overleden Bob Pattyn.
Blanche is overleden op 4 april 2014 na een langdurige ziekte.
Blanche was een aangenaam mens, die zich in haar jongere jaren inzette voor het sociale leven van het dorp, en ook graag een praatje maakte toen ik hen zag tijdens de Klepper parade, die elk jaar het dorp aandoet.
Ik had ergens een foto van haar, maar na veel zoeken vind ik hem niet terug, waarschijnlijk weg tijdens de crash van een harde schijf met duizenden foto's op, nu zet ik ze uit voorzorg op meerdere schijven.
Op een al oudere foto zie je een glimp van Blanche tijdens de Carnavalsdagen op stene in 1971, waar ze als bezieler van het steens gebeuren aanwezig was. > Permalink .

Wij zullen haar missen met haar spontane, altijd blijgezinde uitstraling.
Onze welgemeende condoleances aan de familie bij dit verlies.

#642014-101480

 ___________________________________________________________________________________

Jozef Vermote

Jef was de eerste vervoerder in het dorp, die allerlei bouwmaterialen aanbracht bij de bouwlustigen van het dorp. Hij reed ook voor Vandenberghe, van de konterdam, een groothandelaar in bouwmaterialen.overleden vrienden van stenedorp, jef vermote oostende, roysfoto stene,
Jef deed het jaren en jarenlang op de oude manier, met de schop de bak volscheppen.
En niet zo groot uitgevallen manneke, maar met de wil en kracht van een paard.
Hij woonde samen met zijn vrouw Edith net over het cafe de stenen brug op de steense dijk.
Zijn broer Georges Vermote, die getrouwd was met Cecille Vermeire, reed ook met een camion.
Terwijl zijn vrouw het café de Stenen brug tegenaan de platse in stenedorp openhield
Beiden zijn ons ook al ontvallen in de loop der jaren.

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Adolf Hamilton 1938 - 2014

 

Dolfje voor de vrienden, is niet meer. Totaal onverwacht kwam het bericht dat Dolfje overleden was op 27 januari 2014.
Net als ik, een Stenenaar in hart en ziel, die ik nu na mijn verhuis, weg van het dorp, wel nog regelmatig tegen kwam, toen hij een rit maakte met zijn koersfiets. Want Dolfje was weliswaar een levensgenieter, maar reed toch een aardig stukje af met de fiets.

overleden vrienden van stenedorpZolang ik kan,  zal ik met mijn velo rijden, het is goed om mensen tegen te komen en een klapje te doen, zei ie dan.
Zijn vrouw Liliane Pannecoucke waar hij steevast jantje tegen zei, was altijd mee op stap, ze kwamen regelmatig op het dorp een teuske drinken, en ze kwamen graag in de Vlas, of het Lijsternest.
Toen zei hij grappend  'ik zal er morgen een moeten tegen de buk zetten' als hij de rekening moest betalen. Ons Dolfke zat dan nooit verlegen voor een grap, en was een aangename gast om bij te vertoeven.
Het ga je goed mijn vriend,  op uw laatste rit.

Wat mij daarbij opvalt, is dat 2014 bijzonder droevig is ingezet, Eerst Michel, dan Bobje, en nu Dolfje.
Een slecht jaar voor de Steense stede en onze hechte gemeenschap.
#98694
Met dank aan Bart Hamilton.

____________________________________________________________________________________----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Robert Pattyn  1930 ✝ 2014

Robert, bobje zoals hij genoemd werd op het dorp, woonde samen met zijn vrouwtje Blanche in de Stenedorpstraat, in de schaduw van de oude stennes molen, die hij vanuit zijn tuintje mooi kon zien.
Bobje kwam graag buiten als een een of ander evenement doorging in de straat waar hij woonde, waar hij genoot van de drukte en de vele mensen die hij kende.overleden vrienden van stenedorp

Ik weet hem al zolang ik hem ken daar wonen , een rustig en beheerst man, die niets anders dan vrienden had.
Enkele van zijn kinderen zijn op het dorp blijven wonen, waaronder Christiaan , bekend als muzikant en zanger, ook een aangenaam iemand, net als zijn vader.

Robert verliet dit leven op 20 januari 2014.
Wij willen de familie ons welgemeend medeleven aanbieden bij het verlies van Bobje.  

 

 


---------------------------------------------------------------------------------------------------------
___________________________________________________________________________

Michel Depoorter   1934 ✝2014

Dat was wel even schrikken toen ik dit hoorde.

Michel Depoorter, wie kent hem niet, Hij als Stenenaar en broer van onder andere Omer Depoorter had al sederd decennia een vervoer bedrijf.
Die hij tot enkele jaren geleden uitbaatte in het dorp tegenaan de 'platse', tot ze een ruim terrein vonden langsheen de Zandvoordeschorredijkstraat.
Afkomstig van de Steensestraat, nu Zilverlaan, waar zijn ouders een melkvee bedrijf hadden en waar ik jarenlang buur van was.
Na zijn huwelijk met Simonne Desaever week hij een paar honderd meter uit tot aan de Ontworpenstraat, hoek zilverlaan.overleden vrienden van stenedorp

Hij begon daar met zijn eenmans vervoerbedrijf.
Samen met zijn echtgenote maakten zij er met grote werkkracht een grotere firma van, die met meerdere camions allerhande werken uitvoerde, waarvan de bekendste wel het plaatsen van containers was. Want wie heeft er niet voor werken aan het huis of tuin daarvan gebruik gemaakt.
Zelf heb ik er ooit als jonge snaak, stenen verbrijzeld met een machine en loopband, zand gaan scheppen langs de zeedijk tegenaan raversijde na een storm. Zelf de ronde van de vuilbakken deed ik nog mee, wat een hard labeur was in de tijd van de metalen en plastieken vuilbakken, want zakken werden nog niet gebruikt.
Ondertusen zetten zijn zonen de zaak al jaren verder. Michel was ondertussen in een nieuwe villa gaan wonen om te genieten van zijn rustpensioen.
Wij bieden de familie onze oprechte deelneming aan voor het verlies van een goed man.

Michel werd ten grave gedragen op ✝11 januari 2014 Te Stene Dorp.
#97306

________________________________________________________________

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jozef Vanderleen                     ✝ 2014

Woonde jarenlang in hun nieuw gebouwd huis in de Zilverlaan, als buur van Michel Depoorter. Lang geleden kocht ik het huis over van Jef en Irene, zijn vrouw.
Toen was het op stene bijlange nog niet zo druk als nu.overleden vrienden van stenedorp, vanderleen jozef

Jef had een hobby, en dat was schieten op de staande en liggende wip , en als lid van de club aan de voet van het bosje konden hij en zijn broer Marcel, ook al wonende op stene in de perzikenlaan, jaarlijks wel een titel in de wacht slepen, tijdens de schuttersfeesten in de St. Sebastiaan gilde. Want met de boog waren ze niet te kloppen de gebroeders Vanderleen.

Jef werd meer dan 80 jaar, en genoot nog altijd van een goed glaasje bier, zonder overdrijven, en zijn tuintje aan het huisje die hij kocht in de omgeving van het Kennedy rondpunt.

 

__________________________________________________________________-
----------------------------------------------------------------------------------------------

Irma Janssens 1937-2013

 

Irma, echtgenote van Medard Vandycke is niet meer, ze overleed op 13 augustus in AZ Damiaan.

Ik kende Irma al lang, eigenlijk ken ik stene niet zonder haar.
Lange tijd woonde ze samen met haar man Medartje in het blauwe huisje in de Stenedorpstraat.
Het lange gebouwtje kreeg elk jaar een meerwaarde door de prachtige bloemen die in bakken de vensterbanken sierden, meteen kreeg de volledige straat een vrolijke tint, tot ze meerdere jaren geleden verhuisden iets verder op het eind van de Klaverstraat.overleden vrienden van stenedorp, irma janssens,


Ik maakte graag een praatje met deze mensen, je voelde de ouderwetse vriendelijkheid je hart binnensluipen als je hun aan het woord hoorde, op een gezapige wijze vertelden ze graag over de tijd van toen.

Nog niet zo lang geleden maakte ik een paar foto's van hun samen, en bezorgde deze, waar Irma en Medartje erg blij mee waren.

De Steense website bied Medard en de familie onze innige deelneming aan bij het verlies van een goed mens.

 De uitvaart plechtigheid vindt plaats te Stenedorp in het St. Annakerkje op 20 augustus 2013 om 9.30u.

#91485 met dank aan L.T.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Oscar Nuyts 1920- 2012  overleden vrienden van stenedorp, oscar nuyts stene, roysfoto,

Oud veldwachter te stene, is onverwacht overleden.Ik heb oscar , toen ik als jong broekventje nog dartel over de velden en weiden liep, gekend, als 'De garde'.
Het was de tijd dat je nog respect had voor deze mannen in statige uniformen, met de hoge hoed en strenge blik.
Streng maar rechtvaardig was toen nog het alom geprezen woord voor de champetters.
Het was decenia's geleden dat ik Oscar nog zag, en toevallig liep ik hem vorige zomer tegen het lijf in de Steense molen..
Oscar was net een levend naslagwerk, wat die mens nog allemaal wist, en die namen en feiten zo uit het vuistje kon weggeven, als een spraakwaterval kwam het eruit gerold.
Met hem is een stuk geschiedenis en kennis verloren gegaan over het Stene van zijn tijd.
Oscar kwam regelmatig een kijkje nemen in de molen tijdens de tentoonstellingen van de heemkundekring 't schorre Steene
Wij betuigen ons medeleven aan de familie en vrienden.
Oscaar uitvaart is er om 14.30 in het uitvaartcentrum Stuiverstraat op zaterdag 13.10.2012

 

 ___________________________________________________________________________________________

 

Ik vernam dat een man, Fernand, mij welbekend sedert mijn jeugdjaren, en dorpsgenoot van geboorte het aardse heeft verlaten na een aanslepende ziekte.

Als je zelf geplaagd bent met iets wat je ook een ander niet wenst, sta je daar wel even bij stil, want je beseft telkens weer opnieuw dat je eindig bent.

Dan is het gezegde 'Pluk de dag' meteen iets die meer inhoud krijgt, en die je met beide handen moet grijpen , telkens weer.

 

 

Fernand Depoorter  1933  †overleden vrienden van stenedorp, fernand depoorter stenedorp , roysfoto,

Fernand, een van de nog zeldzaam restende echte stenenaars, geboren in het dorp Stene op 14 augustus 1933 en op 17 september 2012 na een slepende ziekte overleden.
Fernand, altijd een rustig man geweest, die hield van cyclocross en jarenlang werkte in de verpleegsterschool de' Blauwe ruiten'.
Zijn echtgenote was Yvette Bourry, dochter van de bekende uitbaatster Mariette van het dorpscafe .
De uitvaart is op 22 september 2012 te stenedorp in de Sint Annakerk om 10u.

 

_______________________________________________________________________________________

overleden vrienden van stenedorp, redgy Mahieu stenedorp, roysfoto,

Redgy Mahieu   1 maart 2010

Het viel onze vriend zwaar om te strijden
Traag smeulend zoals een haardvuur
Wetend , wat niet was te vermijden
Blijvend hopend tot laatster uur.

Redgy woonde op De Hoge Barriere dicht tegen de torhoutse steenweg aan, en was een vriend van het dorpje Stene, waar hij veel vertoefde

Wij kennen hem als een rustig en aangenaam man, die graag iemand in nood hulp aanbood, en daar ook niets voor in de plaats wilde.
Een mens die graag mensen om zich heen had, en wist wie zijn vertrouwen niet beschaamde.
Ook iemand die kon luisteren en observeren zonder telkens te onderbreken, ook nooit drummend op het voorplan wilde komen.
Wie redgy kende als vriend, zal hem zeker missen, en veel, veel langer dan één dag.

Ook kon hij graag een potje manillen met de vrienden van toen, Levine, Omer, Johan, enz..in de Vlasschaard of het Lijsternest.
Het ga je goed beste vriend, ginds in het grote onbekende, wij zullen je missen.

Een foto van hem tijdens een BBQ bij ons, hij was een mens die graag een goed stukje vlees kon apprecieren, en zelf was hij een virtuoos aan de barbeque, elk jaar richtte hij voor zijn dichste vrienden een BBQavond in, en dan kon je het lekkerste van het lekkerste verwachten, van vis vlees, en nagerechten van fruit en kazen.
Hij had zelfs door een vriend een eigen barbeque laten maken, een ruime tuintent had hij ook, want slecht weer zou ons niet mogen tegenhouden, en een resem uitgelezen wijnen.

Ik moet zeggen dat ik ook nooit een betere BBQ maaltijd met alles erop en eraan geheten heb, dan toen in de tijd van den Redgy.

Redgy Mahieu.
Nog enkele foto's in betere tijden van onze vriend: http://sint-jan-oostende.skynetblogs.be/post/7707829/heen...

 ___________________________________________________________________________________________

 

overleden vrienden van stenedorp, kamieltje annys stenedorp

 

 

 Annys Kamiel 1920   † 2011

Geboren in Zevekote op 18 december 1920 en overleden te Oostende op 29 september 2011
Hij was gehuwd met †Angéle Jonckheere en kreeg twee zonen †Romain en Fernand.
Kamieltje, want zo noemde iedereen hem, was een vriendelijk man, die altijd met de fiets onderweg was, en als hobby het "kappen van stoofhout" had.
Jarenlang zag je hem met zijn fiets en groot bagagerek boven het voorwiel ,waar steevast enkele stukken hout, of een jutezak met fijngehakte latjes, klaar om de haard of het haardvuur mee aan te steken, lagen.
Je kon hem ook regelmatig bij mooi weer vinden op het bankje, voor het maria-kapelletje net voor de hoeve van sanders, met zicht op de molen en de platse van stenedorp, altijd bereid om een gezellig praatje te maken.
Toen ik nog op de platse woonde was hij om zo te zeggen mijn buur, en Kamieltje kwam er graag ene pakken, altijd zeer gematigd, en altijd vrolijk.
En als hij te lang wegbleef, en lang was hij hun eigenlijk kort, dan kwam zijn vrouwtje Anéle hem halen, zacht zei ze dan,
Allé kamiel , kom moa norust,  't'éten is kloar.
Een even stil als ze gekomen was, was ze weer weg, wachtend op de hoek, maar in het zicht van kamieltje, zodat hij het niet zou vergeten.
Met hem is er weer een bladzijde omgedraaid van onze "steense oude vrienden" het echte steense landschap in terug een icoon kwijt.
Het ga je goed Kamieltje, in het duistere onbekende, ik steek alvast een kaarsje aan voor een brave en zachtaardige vriend, ik zal jou en de babbel missen op uw bankje in de zon.

Hierbij nog een foto van ons Kamieltje, op 'zijn' bankje tijdens een van ons babbeljtes

 __________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

 

Medegedeeld.D.D

Op 23 december 2010 overleed Dh. Jerôme Blomme, ere gemeentesecretaris van het toenmalige Stene dorp.
Hij werdt geboren in 1922 en wordt ten grave gedragen de 30 december 2010 op de begraafplaats te Stenedorp om 10.30.
Onze innige deelneming aan de familie.

______________________________________________________________
______________________________________________________________

 

 

 

Simeon Vansteenkiste 2009.overleden vrienden van stenedorp, simeon vansteenkiste stenedorp, roysfoto stenedorp,


Simeon Vansteenkiste is met juni 2009 op 84 jarige leeftijd overleden, deze stenenaar was gehuwd met ook al een steense dame , Alice delaey die nu verder alleen door het leven moet, zij woonden sederd jaar en dag op de steensedijk in het dorp.
Als bieruitzetten was hij een gekend figuur op het dorp en Simeonske kon ook een aardig potje manillen, waar hij in de taverne het Lijsternest zelfs nog enkele oude vrienden bijeen kreeg om elke zondag een potje te manillen.
Zijn zoon is al enkele jaren terug overleden, maar daar hebben wij geen foto van.
Hij hield zich ook bezig met het bestuur van de manillersclub in de jaren 1960 '80.
Hierbij een recente foto van Simeon tijdens het evenement Stene leeft.

Simeon, rust in vrede

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------____________________________________________________________________________

 

 Eddy Picacet   †2009overleden vrienden van stenedorp, eddy Picacet stenedorp, roy verhaeghe fotografie,

25 maart 2009, Onze goedmoedige en levenslustig vrolijk kostertje, is niet meer, het was voor velen en in het bijzonder zijn schare goede vrienden een schok om dit te vernemen.
Gekend op het dorp als het kostertje, was het een man met een gouden hart voor iedereen, en hij was geliefd door mensen die hem kenden als de mens die voor iedereen klaar stond, overal wilde helpen, en de echte kristelijke waarden als 'kom maar hier, als je nergens anders moet wezen' ook toepastte.
Velen zullen je missen , beste vriend, om uw openheid, spontaniteit, vergevingsgezindheid,menslievendheid.
Je was meer een geloofsmens en een waardig katholiek, dan vele zogezegde praktiserende kerkgangers.
Eddy werd geboren op 26 april 1949, de Eucharistieviering is op dinsdag 31 maart om 10;30 in het St. Annakerkje te stenedorp
Rust in vrede , beste mens.
Wij bieden hierbij ons medeleven aan de familie aan.

 


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

 

Levin Samaey  2008

is vandaag op 17 januari 2008 ter grave gedragen.overleden vrienden van stenedorp

Wij kennen Levin als een vriendelijke en goedlachse man, die een harde werker was, en af en toe voor vrienden ook de handen uit de mouwen stak.

Menigeen mocht voor een natje en een droogje op hem beroep doen, ooit hielp hij in de jaren '80 de stenen toog metselen in de herberg de vlasschaard, en na afloop van het werk, werd er een vat Scotch CTS aangesloten, de COPAIN, dat was zijn slagwoord voor de vrienden, kon wel een aardig pintje verzetten, maar die dag stroomde het amberkleurige geestrijke vocht zo overvloedig,..... dat is hij blijven slapen naast de toog.

Hij was een genieter van het leven, en een lekkere gerookte hesp met mosterd smelte als sneeuw voor de zon als den Levin meetafelde, of moet ik zeggen mee"toogde", en met een stevige pint was het zo geklaard.

Ook was hij graag gezien bij kinderen , waar hij altijd even tijd voor nam, om bijvoorbeeld op zijn sterke schouders rond te rossen, elk om beurt met de kinderen waar hij kwam.

Aan zijn vrouw en familie bieden wij onze oprechte deelneming aan bij het verlies van een goede man, vader en vriend.

 

 

Depoorter Omer†2006

O8 - 1936  /  †12 - 2006 kun je op de steense website een uitgebreide bijdrage lezen, zie daarvoor : http://users.pandora.be/stene-dorp/1036276.htm overleden vrienden van stenedorp

Gekend in het dorp als de voortrekker van het eenmans feestscomite Stenedorp waar hij vanalles en nog wat uit de grond stampe om toch maar volk naar de jaarlijkse kermesse van stene te krijgen.

Hij was ook een handige maniller, en menig avond kon je hem tegenkomen in een taverne om een kaartje te leggen.
Ook biljart was een hobby van den merten, en daar was hij ook al een krak in.
In de laatste jaren van zijn leven had hij het reizen ontdekt, en sedertdien kon je hem in het verlof met geen paard meer tegenhouden om met de TGV naar het zuiderse frankrijk te trekken.


 

 

 

 

 

Jan Surmont  † 2008

Op 13 april 2008. is jan onverwacht overleden.overleden vrienden van stenedorp
Jan was ere-ondervoorzitter en gedurende meer dan 20 jaar actief lid van het feestcomité Stene-Dorp.
Hij woonde met zijn gezin in de zilverlaan tegenaan de stuiverstraat en was een stenenaar in hart en nieren.
Ook was hij als fotograaf de man die de activiteiten vastlegde op het dorp.
Ook een film over stenedorp in de jaren 1980 is van zijn hand, met vele vrienden en bekenden die hij in de film verwerkte.
Zijn voorstelling van de film lokte een groot publiek tot van ver buiten de dorpsgrenzen.

Een gezapig man en eerlijke vriend die veel te vroeg is heen gegaan.
mensen als jan Surmont zijn een gemis op het dorp die nog lang voelbaar zal zijn., zijn dorp.
Ik maakte een paint als aandenken aan een echte vriend van Stene 


 

 

Marcel Brackx ,1921  †2005

Brackx Marcel, na een ongelukkige val in de straat, is aan zijn verwondingen overleden.overleden vrienden van stenedorp, Marcel Brackx stenedorp-roysfoto,

Marcel, een vriendelijk en aardig man die als geen ander koetsen kon maken, met de wielen afgewerkt op smeedijzeren hoepels, erop gebrand door de wijkgenoot hoefsmid Hubert Vermeire. Ze hebben niet voor niets de straat waar hij woonde en er een atelier had, Wagenmakersstraat genoemd.


 

 

 

 

 

 

 

 

_________________________________________________________________

Ronny Vermeesch, 1961  †2004
beter bekend als Ronny Dalton overleden vrienden van stenedorp

Vermeersch Ronny, die samen met zijn drie broers zichzelf de 'Daltons ' noemden, een bende prettig gestoorde vrienden, zo genoemd omdat ze een passie voor kaarden en koers hebben, en ook veelal met een stetson op de kop rondlopen, die je altijd wel ergens tegenkwam,maar nooit of te nooit problemen veroorzaakten.
 En altijd maar weer op reis trokken, zomaar, zonder planning, hupsakee,en weg waren ze, zelfs de andere kant van de wereld was niet te ver. Ook waren ze ooit genodigenden bij de Engelse koningin.
Nu zijn ze jammer genoeg maar met drie Daltons meer, maar de drie , na een lange periode van  stilte en verdriet, moeten terug in het zadel, want zo zou Ronny het ook gewild hebben.

 

 

_____________________________________________________________________

Francina Saelens  1925-†2004

Francine, zoals wij haar noemden, een prachtvrouw uit de perzikenlaan te stene was gehuwd met Marcel Vanderleen.
Beiden waren gezellige en eerlijke mensen, waar ik jarenlang kind aan huis was.
Als ik dan denk aan de strochrum, of de heerlijke Oostenrijkes rumtopf die tante Francine als geen ander kon maken, alles met verse fruitsoorten volgens het seizoen en daarbij een heerlijk ijsje, mens, mens, wat denk ik daar zalig aan terug.overleden vrienden van stenedorp

Ik voelde mij er echt thuis, en kende ook alle nabije buren, die net als een grote familie de buurt een warme sfeer gaven.
Ben ook velen malen met hun op reis geweest naar Oosterijk en duitsland, het zwarte woud stond toen met de kinderen in hoog aanzien.
Wij logeerden bij een boer, en daar sloot het mooi aan wat wij in toen onze streek gewoon waren, de gemoedelijkheid.
Ik dank dat ik zowel Francine en Marcel zoveel jaren mocht kennen, en waar wij zoveel heerlijke uren mochten bij doorbrengen .
'Nonkeltje ' Marcel geniet nog van een gezonde oude dag iets verderop, en ik hoop uit de grond van mijn hart dat hij nog lang bij ons mag zijn.
Ik hou van jullie.

 

 

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Madi DOOM  1925  † 2001overleden vrienden van stenedorp

Madi was de vrouw van de gekende journalist Edmond Toulamain, die indertijd een publiciteitsblad uitgaf, en ook voor de Streekkrant en de Zeewacht actief was.            Ik heb haar, en edmond  vroeger nog gekend, en goede en zachtere mensen  zul je niet veel tegenkomen, Ook als koppel was het net uit een stuk hout gesneden, ook de dochter Linda heeft deze zeldzame have meegekregen, gewoon zeldzaam brave mensen!

 

 

 

 

 

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 

 

Willy Delanghe  1915   †2000overleden vrienden van stenedorp

Delanghe willy, ik kende hem al toen ik nog maar een schop hoog was. De hoeve Delanghe, in de Stenedorpstraat, met later een manége naast de schuur, waar van heinde en verre de jeugd op afkwam om voor een zacht prijsje een ritje te maken met de paarden.
Zijn zoon, Daniel Delanghe die jarenlang een beenhouwerij aan de Gistelssteenweg uitbaatte, heeft de lokroep naar de natuur en de beesten niet kunnen weerstaan, en doet nu terug de boerenstiel
.

 

 

 

 

 

 


 

Mariette Moyaert  1921  †1998overleden vrienden van stenedorp

Mariette Moyaert, echtg. Lucien Borry.
Mariette heeft jarenlang een café uitgebaat op de ' platse'  te Stene dorp, Haar levensgezel  in de latere jaren na het overlijden van Lucien, was de olijke ' Mon ' Opstale.
Nadien hield de dochter van Mariette, Ginette, tine voor de vrienden, samen met Frans, nog jarenlang het ouderlijke café open.

 

 

 

 

 

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gilbert Vandenberghe 1947-†1998 

 Woonde in de Stenedorpstraat, samen met zijn echtgenote Myriam.
Ik kende hem als vriend al sedert onze schooltijd, hij was ongeveer dezelfde ouderdom, en wij gingen naar dezelfde school.overleden vrienden van stenedorp
Later had hij een job bij de Oostendse politie, en het sloeg in als een bom toen wij zijn plotse overlijden hoorden.

Het was een bezadigd gematigd en aangenaam mens.
Jammer mijn vriend dat je zo vroeg moest heengaan want je had nog vele dromen die je waar wilde maken in dit leven met jou Miriam. Het ga je goed op uw laatste reis.

 

 

 

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Robert Mortier 1921 †1995

 Robert baatte een hoeve uit samen met zijn vrouw Juliana net aan de bocht in de steensedijk iets inwaarts langs een oprit naar het hof, Ze hadden ook twee zonen en twee dochters. overleden vrienden van stenedorp

Als jeugdige kerel kwam ik er veel bij deze lieve mensen over de vloer, en hielp ook mee als het oogsttijd was.
Ze hadden toen landerijen , ook in het dorp, naast melkboer Depoorter-Vermeire in de steensestraat, die nu de zilverlaan is.
Ik ben ook nog meegeweest om de bieten te kappen in Frankrijk, zwaar werk, maar er waren ook fijne gezellige momenten.
Hij hield ook bijen en de honing toen was heerlijk.
Waarschijnlijk de plaats waar er het meest afgelachen is geweest in de tijd van de jonge jaren.

 

 -----------------------------------------------------------------------------------

 

 

Pastoor Ghesquiere Jozef. 

1912   †2007 overleden vrienden van stenedorp

Werd geboren in 1912 in Roestbrugge bij Poperinge, en als priester gewijd in 1938.
Hij was  10 jaar leraar in het klein seminarie te Roeselare, dan was hij tot 1965 onderpastoor te Izegem.
Niet lang daarna werd hij met veel luister binnengehaald in het dorp, het was een ware stoet die hem stond op te wachten aan de steensestraat, dichtbij de Stuiverstraat.
Vanaf toen was hij de graaggeziene paster van Stenedorp, die bij iedereen over de vloer kwam. Samen met maria, zijn trouwe huishoudster, kwam hij ook graag op een huiselijk etentje, als je hem uitnodigde.
Ooit hebben wij dit gedaan, en het was een van de beste avonden ooit die wij hadden bij een bezoek.
Hij had ook de meeste parochieblaadjes van het gewest, en dat kwam ook deels doordat hij de minstbedeelden een gratis abonnement schonk op zijn kosten.
Hij was ook de stichter van het Sint Annakoor, die later nog een mis op de toenmalige BRT zou opdragen voor gans vlaanderen vanuit zijn steens kerkje.

Op 29 december 1989, ging de pastoor op 77 jarige leeftijd op pensioen waaar hij de pastorie in de stenedorpstraat verliet, en zich vestigde in de steensedijk.
Op het laatst van zijn leven verbleef hij nog in het Ponton, een verzorginstelling op de Meiboom, hij overleed op vrijdag 10 augustus 2007 in het AZ damiaan, Sint Jozef.
op Vrijdag 17 augustus om 12.15 vond zijn begrafenis plaats in zijn eigenste kerkje Sint Anna, waar hij zoveel jaren zelf de mis opdroeg.

 Pastoor Ghesquiere jozef, die een van de zeldzame pastoors was in die tijd, die niet velegen was voor een grap of kwinkslag, Ook hij was een genieter , en je kon hem een groot plezier doen met een uitnodiging voor een etentje bij je thuis, ook een goede fles wijn, druppel of een stevig Patersbier sloeg hij nooit af. 

Hij was ook altijd klaar om met veel plezier de paardenzegening in goede banen te leiden, en je kon hem nadien in zijn stamkroeg het  Vossenhol vinden tot in de late uurtjes, en iedereen wilde wel de 'paster' er nog ene trakteren, zodat hij nog even bleef...

Pastoor JOZEF GHESQUIERE die van 1965 tot 1989, een dikke 24 jaar,  Pastoor van Stene was , is op 10 augustus 2007 overleden. Met hem verdwijnt een brok ouderwetse dorpsgeschiedenis van dit dorpje bij Oostende. Wij condoleren de familie van ons pastoor.

 


 

 

 

De familie Depoorter Vermeire van Stene, wonende in de Steensestraat , nu de Zilverlaan, waar ze een melkboerderij hadden.

Joanne Vermeire stierf al op de jonge leeftijd van 59 jaar, en de kinderen stonden er , samen met hun vader cyriel depoorter alleen voor.
joanne was de leidende kracht vroeger, en ze kon de boel met een stevige hand onder controle houden, het is lang geleden,, maar ik herinner mij nog als de dag van gisteren, toen ze een van op opdroeg om de grote ijzeren ronde ton die op het erf stond vol te pompen met water voor de dieren, ze dulde geen tegenspraak, of het was 'van het erf', achteraf kregen wij dan een grote blozende rode appel, in die tijd al een mooi toemaatje.
Wat mij ook bijgebleven is was haar manier van kwaad zijn, ze was een erg gelovig mens, en als we weer eens te zot deden, riep ze , waar anderen zouden vloeken, Godsamepen, toen, als gastje van tien jaar ongeveer begreep ik niet wat het wilde zeggen, maar wel dat we moesten maken dat we wegkwamen.
Het vrome mens zei eigenlijk "God zal mij helpen" maar het klonk als de donder voor ons jonge gastjes.

Marie therese, en pierre die mijn beste vriend en buurjongen was in die jeugdjaren waren toen de kakkernestjes uit die tijd, en die hielpen samen met de vader de melkerij draaiende houden.

De grotere kinderen studeerden of waren getrouwd, want in die tijd waren het allemaal meestal grote gezinnen , bij hun met zes kids, bij ons met zeven.

Omer startte nog een loonbedrijf op die zelfs tot in het verre walonie de korenvelden afreed met de pikdorsers.
Maar in 1969 kwam weer een zwarte dag toen Pierre bij een ongeval het leven liet, dat was een schok voor iedereen die de joviale pierre kende, en zelf de jaarlijkse kermis op het dorp was nooit meer hetzelfde, want Pierre speelde telkens in de café's op zijn accordeon , op de bal's en feesten die toen het volledige dorp meebeleefde..

Hier een montage van Joanne, Cyriel en Pierre.

 

Vermeire-depoorter.stene

 

 

06-06-08

Foto's van het Steens kerkje Sint Anna

 

 

Even een update van nieuwe kerk foto's, waar wij binnenkort ook enkele binnenzichten van dit gezellige kerkje aan zullen toevoegen.

R05.06.08canon40D-016

 

R05.06.08canon40D-020

 

R05.06.08canon40D-024

 

R05.06.08canon40D-030

 

R05.06.08canon40D-038

 

R18.05

 

Ook eromheen zijn er bijzondere of doorgewone zichtjes te schieten.

R02.06.08canon40D-053

 

R05.06.08canon40D-015

 

R05.06.08canon40D-014

 

R05.06.08canon40D-009

 

R05.06.08canon40D-022

 

R05.06.08canon40D-011

 

07.05.08kerkhofstene

 

R05.06.08canon40D-025

Wat er hier opvalt is het uitzonderlijk hoog aantal cijfers, letters en foto's die ontbreken op de grafzerken? hier is waarschijnlijk een grafschenner aan het werk. Soms zie je kleine krasjes waar iets vastgemaakt was om het te verwijderen.

R05.06.08canon40D-023

 

R05.06.08canon40D-033

 

Hier is er dan weer een eigenaardige tekst op de verpakkingsfolie gebruikt voor de bloemen.... en bloemen die zijn er in overvloed aanwezig, velen zijn hier kennelijk nog niet vergeten in deze individualistische wereld van vandaag.

R05.06.08canon40D-001

 
 

 Update Kerk en kerkhof.

kerk stenedorp,begraafplaats,oostende

 

kerk stenedorp,begraafplaats,oostende

 

kerk stenedorp, begraafplaats, oostende, kerkhof stene, graven, Stenedorp kerk,

 

kerk stenedorp, begraafplaats, oostende, kerkhof stene, graven, Stenedorp kerk,

 

kerk stenedorp,begraafplaats,oostende

 

kerk stenedorp, begraafplaats, oostende, kerkhof stene, graven, Stenedorp kerk,

 

kerk stenedorp, begraafplaats, oostende, kerkhof stene, graven, Stenedorp kerk, molen stene,

 

kerk stenedorp, begraafplaats, oostende, kerkhof stene, graven, Stenedorp kerk,

 

kerk stenedorp,begraafplaats,oostende

 

kerk stenedorp, begraafplaats, oostende, kerkhof stene, graven, Stenedorp kerk,

 

kerk stenedorp, begraafplaats, oostende, kerkhof stene, graven, Stenedorp kerk,

 

kerk stenedorp,begraafplaats,oostende

 

kerk stenedorp, begraafplaats, oostende, kerkhof stene, graven, Stenedorp kerk,

 

kerk stenedorp,begraafplaats,oostende

 

kerk stenedorp, begraafplaats, oostende, kerkhof stene, graven, Stenedorp kerk,

 

kerk stenedorp,begraafplaats,oostende

 

kerk stenedorp,begraafplaats,oostende

 

kerk stenedorp, begraafplaats, oostende, kerkhof stene, graven, Stenedorp kerk,

 

kerk stenedorp, begraafplaats, oostende, kerkhof stene, graven, Stenedorp kerk,

 

kerk stenedorp, begraafplaats, oostende, kerkhof stene, graven, Stenedorp kerk,

 

kerk stenedorp, begraafplaats, oostende, kerkhof stene, graven, Stenedorp kerk, ,