16-02-18

De Sanders hoeve

De boerderij van Sanders, tegenaan het dorpsplein gelegen.

Steense tuinen, roysfoto, Oostende Stene, Vlakke land, tuinen van Steene, boerderijen stene, belgium Stene Oostende, Fotografie roy, Roy Verhaeghe fotografie,

Stilaan nadert het einde van de enige nog actieve boerderij in het dorp, van de negental die er waren toen ik kind was.

Zonder de melkboeren bijgerekend.
De Sandershoeve , die al meerdere jaren geleden voor de opvolging van de zoon een hoeve aankocht ergens verweg buiten Stene, zal geintegreerd worden in de aan te leggen Steense tuinen, op de weiden en landerijen.


Met woningen , wandelpaden en agrarische stadstuinen.
Ik heb er boer Odiel met zijn vrouw nog geweten, toen ik kind was in de midden 1950-tiger jaren, ook dat er kinderen, zoals  Jozef Sanders, naar Canada trokken om hun leven daar op te bouwen. 
Terwijl Maurice hier de boerderij verder bewoonde, en zijn ouders verhuizden naar een villa op de steensedijk, net naast de hoeve om te genieten van hun oude dag.

Oostende-stenedorp-3650.jpg

Het kapelletje die aan de ingang van de dreef naar de boerderij hangt, zelden nog te zien in het Belgenland. Jammer, hoort ook bij het erfgoed...

 

De volgende foto's zijn van de familie Sanders, Met toestemming geplaatst door een ver familielid,  Dh. Geert Demuynck .

Bovenste foto is de familie Sanders. Uiterst rechts mijn grootmoeder Maria Sanders. Onderste foto is Maurice met zijn uitgebreid gezin in Canada. Het zijn allemaal boeren geworden. Ondertussen zijn we al een paar generaties verder. Daar zijn ze wel nog heel devoot...!

Dank je wel Geert Demuynck.

familie Sanders-Geert Demuynck.jpg

-------------------------------

Gepost door ROY V. in Steense verhalen | Permalink | Commentaren (0) | | | |  Facebook

06-12-14

Irene

 

Helena Ducheyne werd geboren op 16 juli 1914. Ze woonde met haar ouders, zus Irene en broer in een boerderijtje aan de Gistelsesteenweg aan het Kennedy rondpunt.
Toen haar zus trouwde met Jef Vanderleen, en op Steene dorp ging wonen bleef ze samen met haar broer en moeder, die de gezegende leeftijd van 96 jaren bereiktte in het hoevetje, wonen.


Midden de '90 jaren kwam Jet Air op de grond naast het hoevetje hun bedrijf vestigen. Het ondertussen bouwvallige boerderijtje stond de expansie in de weg van de touroperator, waar ze met gretige ogen naar stonden te kijken.
Hoe ze ook probeerden het oude vrouwtje daar weg te krijgen, niets deed de kranige boerin wijken. 
Jetair wilde met meer geld toch nog aan zijn trekken komen, maar Helene bleef weigeren om te vertrekken, met haar schril stemmetje zie ze dat je een oude boom niet moest verplaatsen.
Oostende bood haar een nog oudere hoeve aan iets verderop, maar ze wist van geen wijken, ook niet voor een zorgeloos en rustig verblijf in een home.
Door al het geharrewar wist heel België hoe de vork in de hooivumme zat, en kwam het ook op het journaal, die het oude mensje steunden in haar verzet.
Ze woonde er alleen en teruggetrokken na de opname van haar broer.
Toen hebben ze de grond in 1996 onteigend en kreeg ze de verzekering dat ze tot haar dood er zou mogen wonen.
Kort daarop werd ze ziek, maar na kortstondig verblijf werd ze verplaatst naar een rusthuis in Raversijde.
De strijdvaardige dame bleef zich nog verzetten, alhoewel het maar tijdelijk was, werdt het erg tegen haar zin, definitief.

Ze stierf op 13 mei 2009 in de home zonder nog op te fleuren op de gezegende leeftijd van 95 jaar.
In de jaren '80,90 kwam ze met de fiets naar stenedorp bij ons om de petatten schillen
en ander keukenafval op te halen voor het varken en de kippen.

 

Oud stenedorp, roysfoto,

 

----------------------------------------

 

 

Gepost door ROY V. in Steense verhalen | Permalink | Commentaren (0) | | | |  Facebook

09-02-13

Kerk St. Anna

De kerk van Stene is gewijd aan de Heilige moeder Anna, volgens de overleving de moeder van de Heilig Maria, moeder van Jezus.

 

De verering van Anna begint in de vijfde/zesde eeuw in het Midden-Oosten en komt al spoedig naar het Westen.
Zij bereikt haar hoogtepunt in de vijftiende en zestiende eeuw. In die tijd ontstaat een heel speciale afbeelding Anna ter drieen. Anna met Maria en Jezus. In de vijftiende eeuw vooral uitgebeeld als vrouw die die een jong meisje Maria, vasthoudt, die een klein kind,Jezus,op de arm draagt.
Ook zijn er nogal wat afbeeldingen en beelden, beide vrouwen zittend op een bank, met tussenin Jezus, waarbij Anna een boek of fruit in de hand houdt.

 

Veel van deze beelden zijn te vinden in musea, kerken en kapellen. Over de gehele wereld zijn kerken naar haar gewijd.
Ze wordt aanbeden en is de patroonheilige door en voor Timmermannen, paardenbezitters, kinderlozen, verstotenen en armen, Ook mensen met tandproblemen branden een kaarsje ter ere van St.Anna.

 

sint-annakerk-oostende.jpg

Gepost door ROY V. in Steense verhalen | Permalink | Commentaren (0) | | | |  Facebook