06-12-14

Irene

 

Helena Ducheyne werd geboren op 16 juli 1914. Ze woonde met haar ouders, zus Irene en broer in een boerderijtje aan de Gistelsesteenweg aan het Kennedy rondpunt.
Toen haar zus trouwde met Jef Vanderleen, en op Steene dorp ging wonen bleef ze samen met haar broer en moeder, die de gezegende leeftijd van 96 jaren bereiktte in het hoevetje, wonen.


Midden de '90 jaren kwam Jet Air op de grond naast het hoevetje hun bedrijf vestigen. Het ondertussen bouwvallige boerderijtje stond de expansie in de weg van de touroperator, waar ze met gretige ogen naar stonden te kijken.
Hoe ze ook probeerden het oude vrouwtje daar weg te krijgen, niets deed de kranige boerin wijken. 
Jetair wilde met meer geld toch nog aan zijn trekken komen, maar Helene bleef weigeren om te vertrekken, met haar schril stemmetje zie ze dat je een oude boom niet moest verplaatsen.
Oostende bood haar een nog oudere hoeve aan iets verderop, maar ze wist van geen wijken, ook niet voor een zorgeloos en rustig verblijf in een home.
Door al het geharrewar wist heel België hoe de vork in de hooivumme zat, en kwam het ook op het journaal, die het oude mensje steunden in haar verzet.
Ze woonde er alleen en teruggetrokken na de opname van haar broer.
Toen hebben ze de grond in 1996 onteigend en kreeg ze de verzekering dat ze tot haar dood er zou mogen wonen.
Kort daarop werd ze ziek, maar na kortstondig verblijf werd ze verplaatst naar een rusthuis in Raversijde.
De strijdvaardige dame bleef zich nog verzetten, alhoewel het maar tijdelijk was, werdt het erg tegen haar zin, definitief.

Ze stierf op 13 mei 2009 in de home zonder nog op te fleuren op de gezegende leeftijd van 95 jaar.
In de jaren '80,90 kwam ze met de fiets naar stenedorp bij ons om de petatten schillen
en ander keukenafval op te halen voor het varken en de kippen.

 

Oud stenedorp, roysfoto,

 

----------------------------------------

 

 

Gepost door ROY V. in Steense verhalen | Permalink | Commentaren (0) | | | |  Facebook

09-02-13

Kerk St. Anna

De kerk van Stene is gewijd aan de Heilige moeder Anna, volgens de overleving de moeder van de Heilig Maria, moeder van Jezus.

 

De verering van Anna begint in de vijfde/zesde eeuw in het Midden-Oosten en komt al spoedig naar het Westen.
Zij bereikt haar hoogtepunt in de vijftiende en zestiende eeuw. In die tijd ontstaat een heel speciale afbeelding Anna ter drieen. Anna met Maria en Jezus. In de vijftiende eeuw vooral uitgebeeld als vrouw die die een jong meisje Maria, vasthoudt, die een klein kind,Jezus,op de arm draagt.
Ook zijn er nogal wat afbeeldingen en beelden, beide vrouwen zittend op een bank, met tussenin Jezus, waarbij Anna een boek of fruit in de hand houdt.

 

Veel van deze beelden zijn te vinden in musea, kerken en kapellen. Over de gehele wereld zijn kerken naar haar gewijd.
Ze wordt aanbeden en is de patroonheilige door en voor Timmermannen, paardenbezitters, kinderlozen, verstotenen en armen, Ook mensen met tandproblemen branden een kaarsje ter ere van St.Anna.

 

sint-annakerk-oostende.jpg

Gepost door ROY V. in Steense verhalen | Permalink | Commentaren (0) | | | |  Facebook

08-02-13

Oude verhalen

 

Helena Ducheyne werd geboren op 16 juli 1914. Ze woonde met haar ouders in een boerderijtje nabij het Kennedij rondpunt aan de Gistelsesteenweg.
Helena woonde er aanvankelijk met haar ouders, zus en broer, en toen de ouders overleden waren, nam zij met haar broer Oscaar de hoeve over. Ondertussen was zus Irene gehuwd met Jozef Vanderleen, en naar stenedorp vertrokken in hun pas gebouwde woning in de Steensestraat, nu Zilverlaan.
In '95 zou daar het jet center gebouwd worden, en werd de oude boerin gevraagd om te vertrekken, iets wat Helena absolut niet van plan was. Ze woonde daar al haar gehele leven, net als haar ouders voor haar, en ze wilde van geen wijken weten.
Ook niet toen er meer geld geboden werd dan het vervallen doeninkske waard was.
Het was in die tijd groot nieuws, tot op het journaal had het weerklank, een kranige oude vrouw die ten strijde trok tegen de grootmacht, en ze verzamelde zo een grote schare supporters..

De stad bood haar een zorgeloze oude dag aan in een rusthuis, maar ze wilde liever blijven in het ouderlijke huisje, nen oude boom verplant je niet zei ze dan.

Uiteindelijk onteigenden ze de grond, maar met de belofte dat ze daar tot haar dood mocht blijven, want ondertussen woonde ze daar alleen na de dood van haar broer.
Na veel geharrewar en woelige dagen werd helena in 1996 korte tijd ziek en moest in het ziekenhuis opgenomen worden.
Zelf zei ze, Helena was nog erg helder van geest, dat ze dagelijks lastiggevallen en weggepest werd.
Ze wist toen nog niet dat ze nooit meer terug zou komen, want erg tegen haar zin plaatsten ze haar in een home te Raversijde waar ze, zonder nog te genieten, stil en teruggetrokken in mei 2009 op 95 jarige leeftijd overleed.

In de jaren '80,90 kwam ze nog rond op stenedorp om er de aardappel schillen en ander keuken afval op te halen voor varken en kippen.
Met een melkkan aan het stuur en massa's zakken allehande voor de dieren thuis sta ik nog steeds versteld hoe ze op die fiets thuis kon komen. Hier een foto toen ze een nieuwe portie keukenafval ophaalde, en bij ons verse eieren leverde.

boerin--2.jpg

Gepost door ROY V. in Steense verhalen | Permalink | Commentaren (0) | | | |  Facebook