06-03-16

De Tuinen Van Stene

De tuinen van Stene - Oostende

Landbouwpark Tuinen Van Steene.


Of zoals het eerst  'Les Hortillonnages' zo noemen...Joost mag weten waarom het weer in 't Frans zou moeten zijn,  is hot stuf dezer dagen.
In dit park komen er volkstuintjes, waterpartijen, met groenaanplantingen en wandelpaden alsook enkele wooneenheden, of wat dacht je...
Ik plaatste enkele jaren terug al eens een post over dit item. En nu dat het Vakblad van de Vlaamse vereniging voor ruimte en planning in hun magazine "RUIMTE" een foto vroeg, en er net deze avond in de vrijstaat een info avond plaatsvindt in Vrijstaat, keek ik even om nog enkele recente foto's te plaatsen van het bewuste perceel op de rand van het pittoreske Stenedorp, omzoomd door de Torhoutse steenweg , de Polderdijk en de Steense dijk.
Het is een behoorlijke oppervlakte die dit nieuwe park zal beslaan.
Ooit waren het de graas weilanden van meerdere boerderijen, zoals Odiel Sanders die zijn inrit heeft in de stenedorpstraat, en die ook opgenomen zal worden in de nieuwe planning.
Daar ik mijn gehele jeugd en nog jaren later dorpsbewoner was, weet ik elk plaatsje te vinden als een eurocent in een van de vele zakken van mijn fotografen jas.
Ik zag Stene dorp veranderen in de loop der jaren, gevangen in het web van de nabijgelegen stad Oostende.
En die na de fusie in de jaren '70 snel evolueerde van een dorp als een eiland in het groen, naar een deel van de randstad en bouwwoede.
Met talrijke woonwijken, wegen en scholen.
De boerderijen en daarmee ook de hoevedieren die dartel het groene veld kleurden verdwenen een voor een uit het dorpsbeeld.

steense tuinen, laat ons een bloem.., roysfoto,


De bruine kroegen van weleer werden restaurants en trokken er nog meer aan, zodat het nu een toevluchtsoord is voor de stedelingen die nog even de charme van de dorpskern, die gelukkig geklasseerd is, willen proeven.
Het park 'de tuinen van Stene' (of het oude en charmantere STEENE..) worden opgenomen in het al jaren uitdijende stadsrand bos, meestal aangeplant met duizenden bomen door vrijwilligers,  wat een mooie groene gordel omheen de stad zal worden na enkele jaren groei.

tuinen van stene, Les Hortillonnages, stadsrandbos Oostende, landbouwpark tuinen van Stene,

De Landschapstuinen , De tuinen van Stene, met hobby tuinier parken komen tussen het overige groen als een nieuw concept ter benadering van groen in de stad. 

Een synergie tussen klassieke parkfuncties , natuurontwikkeling en -beheer, landschapsbeleving, recreatie, waterberging, en nieuwe vormen van tuinieren en stadslandbouw. Daarbij werken meerdere organisaties samen.

Dit zou ik nog graag gerealiseerd zien worden op ons geliefd Steene, de plaats waar ooit mijn wiegje stond, en ik mij als het boerendorpje nog herinner. Nu een deel van de steeds meer 'Grote stad'...

 

De tuinen van Stene, stenedorp tuinen oostende, landbouwtuinen, Pilootproject Landbouwpark Tuinen van Stene,PPPL4, tuinieren en stadslandbouw.,

De hoeve sanders met op de achtergrond de nieuwe in aanbouw zijne vleugel van de St. Andreas School. (Klik op de foto voor iets groter beeld.)
Links vooraan zien je hoe een huis, niettegenstaande het statuut  'beschermd dorpsgezicht' toch tegen de vlakte ging, en waar een nieuwbouw verrijst, hopelijk met hetzelfde uitzicht als voordien.

De tuinen van Stene, stenedorp tuinen oostende, landbouwtuinen, Pilootproject Landbouwpark Tuinen van Stene,PPPL4, tuinieren en stadslandbouw.,

 

Het deel tussen de achterzijde van de Sanders hoeve en de school St. Andreas, kijkend richting Schorredijk.

tuinen van stene, Les Hortillonnages, stadsrandbos Oostende, landbouwpark steense tuinen,

Vanaf de Schorredijk gezien, in de voorgrond de dode kreek, met een vervallen schuurtje, in de achtergrond de Sint Andreas school, langheen de Steense dijk.

t

Panorama, vanaf de strook grond, eigendom van Laurenzo Theuma, met zicht naar de Schorredijk en de Peperbusse hoeve links. nog verder het ruime en sterk gevarieerd sportpark.

tuinen van Stene, oostende landbouw, roysfoto stene tuinen,

Water is er genoeg voorhanden op deze weide kleigronden.
In de achtergrond zie je de witte nieuwbouw als uitbreiding van de school St. Andreas langsgeen de steensedijk.

tuinen van stene, Les Hortillonnages, stadsrandbos Oostende, landbouwpark steense tuinen,

De schorredijk, met links de dode kreek waar de tuinen zullen komen. Bemerk links in de verte het kleine torentje dan de dorpskerk St. anna van Stene dorp.
Langs dit weggetje kwam ik veel rijden, voor de rust en de boerebuiten natuur. Mogelijk komt er hier weldra meer verkeer, en hopelijk maken ze er geen snelweg van.
Ook liefst de fietsers en wandelaars prioriteiten toekennen in dit schorregebied, wat nogal snel over het hoofd wordt gezien...

tuinen van stene, Les Hortillonnages, stadsrandbos Oostende, landbouwpark steense tuinen,

In de verte de achterzijde van de hoeve Willy Delanghe in de Stenedorpsstraat, al jaren verlaten, met de dode kreek.

 

De Tuinen Van Stene, klinkt verlokkelijk toch. 

---------------------

 

Gepost door ROY V. in Berichten | Permalink | Commentaren (0) | | | |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.