29-12-12

Stene , nooit meer hetzelfde

  Weer is er een stukje steense geschiedenis verdwenen, met de afbraak van het pand van Irma Vermote, al vele jaren niet meer onder ons, maar de plaats waar toen bijna geheel stenedorp  samenkwam om in de gezellige bruine kroeg een pint te pakken.

Het was de tijd dat dit het eerste huis tussen de weiden was die je naar de kern van het dorp tegenkwam op de Steensdijk,toen stenedorp nog een dorp was.

Nadien nam de zoon Georges het café over en Cecille Vermeire, zijn vrouw zette de zaak verder tot het begin van de '80 jaren.  Daarna was het jarenlang het clubhuis van de biljartclub' De Stenen brug'.

Wij, als jonge gasten hebben er broeken versleten.
Voor wij naar het stad trokken, naar de meisjes in de  Djinn, Van's of Elisé, plaatsten wij daar de fond, en aten er een paar hard gekookte eieren, het was meteen ook het enige wat je kon krijgen om je te sterken toen.
Wij waren een bende vrienden, zoals Pierre en Omer Depoorter, Roger Verhaeghe, ook nog Roland desaever, de broers lowycks Freddy en Rene, af en toe ook Ronny Knockaert, Moyaert Jacky , en veel minder de jonge gasten van verder naar de dorpskern, zoals Wilfried en Roland Tjonck, of de jongens van café Roose.
Het was ook de tijd van de langestraat, waaar er regelmatig op de vuist werd gegaan, meestal door engelsen, want toen was Oostende in de zomermaanden een engelse nederzetting.
Maar ook de weinige gasten van Noord afrika die er toen waren, deden ook graag hun duit in het zakje, het liefst nog met een mes hier of daar.

Wij, wij hadden daar nooit problemen mee, wij gingen uit om plezier te maken, pinten te drinken, en meisjes te ontmoeten, al was het hoofdzaak meestal een stevige pint te pakken.

 Verder nog waar nu 't pompje is, had je café Roose, sterk getint naar politiek waarvan je de strekking zelfs kon afleiden uit hun naam.
Toen was er nog geen sprake van het Vossenhol of de Vlasschaard, de eerste 2 herbergen die ook eten opdienden. 

Een week aan een stuk was het dan feesten, en je mag zeker zijn dat er veel volk op afkwam, op de Steense kermis.
Het was de tijd dat je geen ruzie zag of had, enkel plezier, en had er ene van ons een grote vlieg in het oog, dan zorgde je voor hem.

Ooit weet ik dat er een kerel amok maakte, en steeds iedereen lastig viel.
Toen ie het ook probeerde bij de smid Hubert Vermeire smeet die na enkele verwittigingen de kerel over de brugleuning in de dode kreek, stinkend naar bagger en drek, want de dode kreek was toen een open riool, droop ie af, we hebben hem nooit meer terug gezien.
Je had dan nog lucientje, beter bekend onder de naam; 'De Hulk' die dan bijzonder actief was, en steendronken het liefst van al onsamenhangend stond te brullen ergens verweg in de donkere straat. Hij haalde zijn kracht uit de films die hij zag, en na enkele Stella's begon hij voor zich uit te staren, en engels te murmelen, nu ja, engels, iets in de trant van "Poet your hends of mie boy" klill hem, en nog veel meer andere vreemde geluiden.

Na een tijdje schoot hij weer wakker uit zijn wereldje, en schoot dan ik een lange lach, maar iedereen kende hem, en hij deed geen vlieg kwaad. Tinneke van het café zorgde ietwat voor hem en hield hem in de gaten zodat het niet uit de hand liep.

 

Ook toen waren er  manillen kaartingen voor een' hespe van de zeuge, keun of kieken' . de vogelpik wedstrijd, Ook een jaarlijkse zangwedstrijd, wielerwedstrijden van de zeemeeuw.

Dat waren ook de gloriejaren van Omer, Merten voor de vrienden, tevens voorzitter en enig lid van het feestcomité.
Zelfs velocross had je er in de beginjaren, die dan door het leegstaande Vossenhol, vanachter binnen, en langs de voordeur weer buiten, langs de kerkwegel door de weiden reed.

Een schone tijd, waarvan de tastbare bewijzen stilaan verdwijnen, samen met de kleine huizen, de kerkewegel, de impasse's,  de boerderijen met hun weiden en velden, de generatie Stenenaars van toen, toen het varretje zich nog door Stene kronkelde, de molenaar nog in zijn huisje woonde, je aan de deur werd bediend door de groentenkar, de melkboer, de schaeresliep en Oscaar de champetter, wij spraken van de Garde, streng maar eerlijk  zijn ronde deed.

Nu is alles anders, en dat noemen ze dan vooruitgang...

©83390.Roy.

stenedorp, kermis stene, roysfoto,

Nu is dit karaktervolle nostalgisch zichtje verdwenen, en in de plaats kwam een rij nette huizen, zoals je er een paar miljard hebt in een dozijn.

cafe-de-stenen-brug-stenedorp-4320.jpg

 Of als een oud bewerking..

cafe-stenen-brug-roy-5564.jpg

-----------------------------------------------------------------------------------------

 

Madam kerk

 

Ik ben ooit wel eens af en toe te uitbundig of zelfs misschien grof geweest, en dat overkwam mij ook  jaren, zeker zo een 35 jaar terug.
In de tijd dat het kerkje van Stene nog vol zat bij de zondagdiensten met gelovigen.
Ooit zat ook ik te kwelen als jonge gast samen de het merendeel van de buurjongens , in het oksaal van de kerk, met het antieke orgel.
Veel plaats was er niet, de orgelist, de koster zei men dan,  een tweetal op het bankje, en de rest moest rechtstaan, of zitten op het kleine trapje.

 

Toen ik getrouwd was kwam ik terug op het dorp wonen. Mijn buur Michel, met een grote kroost, waren een aangename bende om als buur te hebben.

 

Daar mijn vrouw van toentertijd zong in het kerkkoor werden wij eens uitgenodigd op een feestje voor enkele leden van het koor bij de buren.
Lekker eten en drank a volonté, en met dat teusje teveel op was ik weer eens overmoedig en ondoordacht.
Ik  zou een mevrouw, die ook in het koor zong, en die zowat de baas was van alles wat er reilde en zeilde die met de kerk te maken had, een ferm jennen.

 

Toen het gesprek op het geloof kwam, kwam ik met mijn verhaal, dat dit allemaal zever in pakjes was, dat Jezus ten hemel opgeklommen was, en onbevlekt ontvangen, trok ik er ook maar door het slijk.
Niet erg netjes allemaal van mij, i know, , maar als er nu echt iemand een ongelovige was,  en radicaal zijn mening verkondigen, dan zou die mens dus ook op geen vriendschap op hulp mogen rekenen, . wat bij mijn weten zelfs Jezus wel deed. Enkel voor de gelijkgestemden dus

 

 Erg erover, dat wel, maar wilde dat mens waar iedereen zijn gedacht over had, en niets zei eens goed op stang jagen…erg stom achteraf bekeken.
Ik stak er de draak mee, en zei dat er zo’n lange ladders niet bestonden, en nog meer van dit zever.
Maar madame ’ kerk ’, ik noem haar maar even zo, gekend als een strenge tante,   kreeg het danig op de heupen, en smeet met verwijten, bijvoorbeeld dat ik een satan en antichrist was. Het kwam zelfs nooit bij haar op dat het, weliswaar een misplaatste,  grap zou kunnen zijn

 

De volgende dag kon ik er nog eens mee lachen dat ik haar zo op stang had gejaagd.
Maar zij kon er niet mee lachen, nooit meer.. na enkele weken wist iedereen van de antichrist in het dorp.

 

En net als een volleerde extremistische moslim doet, bleef ze volharden in haar kortzichtige wereld. Wat jaren later, zelfs bij een nieuwe pastoor in het dorp, tot uiting kwam als ik onze dochter wilde laten dopen.

 

Toen zei de pastoor dat ie geen kinderen van ongelovigen wilde dopen. Ik gebaarde van kromme haas, maar wist meteen waar de klepel hing, en dat was duidelijk niet in de kerkklok deze keer.

 

Mijn vrouw wilde dit absoluut, want ander was voor mij meteen de kous af, en zou ik haar niet meer laten dopen.
Toen draaide de pastoor bij, en ging het toch door.
Gelukkig is madam  ‘kerk’ niet dood, anders draaide ze zich zeker om  in het graf.
Zo zie je maar dat die braafste mensen (meestal)niet degene zijn die op de eerste rij zitten in het godshuis zitten , maar eerder extreem gelovigen die al lang vergeten zijn dat vergevingsgezindheid  ook een mooi levensvisie, en onderdeel van gelovig zijn is.
Ik zou dan toch beter een extremist worden van een of ander geloof, dan kon ik lekker aanslagen plegen, of een voodoo lappenpop met lange spelden aanschaffen.
Oei, ben weer bezig ;-)

 

 

Gepost door ROY V. in Steense verhalen | Permalink | Commentaren (2) | | | |  Facebook

21-12-12

De beste nieuwjaarswensen van de echte kerstman

Voor alle mensen van goede wil...

kerstman 2013, wensen 2013,

 

stenedorp-4133A_1.jpg

 

maan-0764.jpg

 

stene-dorp-4138.jpg

-------------------------------------------------------